Zapach Egiptu część IV - Na Kubie

Ogólnie o Egipcie

Moderatorzy: oldi, SlawekR

taskar
Podziękował;: 76 razy
Otrzymał podziękowań: 1140 razy

Re: Zapach Egiptu część IV - Na Kubie

Post autor: taskar »

McJack pisze: 30 sty 2022, 15:29
taskar pisze: 30 sty 2022, 13:36 Aaaa. no i promenada.. jak w Hurghadzie!
Taskarku, nie zgadzam się, zdjęć jest dużo, Beny się nazapieprzał mocno żeby tyle ich wstawić.
A jak już, to dodam że historia jest długa i esencjonalna - jak na forum, zdjęcia są we właściwym miejscu historii, i są złapane mocno i konkretnie na obiekcie, widać że autor chce coś pokazać to nie przypadkowe pstryki gdzie się komu ręka spóźniła, zatrzęsła itp.
McJack - zgadzam się, że jest dużo zdjęć. Brawo dla Beny'ego, nazapieprzał się – trzeba przyznać (sam mam ze dwa lata tyłów w oglądaniu własnych fotek - o segregowaniu czy publikowaniu nawet nie wspominając!). Ale zgadzam się także, że są to świetne zdjęcia. A zatem.. podsumowując wnioski: dobrych zdjęć nigdy za dużo i stąd moje płacze o więcej uznaję za jak najbardziej uzasadnione :)
Jak widać - opłaciło się pojęczeć i pomarudzić! Ooooo, bardzo się opłaciło! Idę oglądać. Ha!
McJack pisze: 30 sty 2022, 15:29 A mnie ta promenada nadmorska to przypomina też tą znaną ze zdjęć z Aleksandrii.
A ja nigdy nie byłem w Aleksandrii. Nie przeczę - wkurza mnie ten fakt :evil:
Czasami myślę, że bóg, tworząc człowieka, przecenił trochę swoje możliwości (O. Wilde)
Awatar użytkownika
beny
Podziękował;: 347 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy

Post autor: beny »

I wreszcie ostatnia część - "Architektura i życie na Kubie"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu miałem dylemat - "przyroda", czy "życie"... Wrzucam tu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Za ten post autor beny otrzymał podziękowania (total 2):
oldi (30 sty 2022, 18:19) • McJack (30 sty 2022, 20:36)
taskar

Haaaa. ależ się pięknie ogląda! Och, człowieku... smaczki, smaczki... no jest też coś w tym, że poza Egiptem również jest pięknie. Wszędzie, bo świat cały piękny, kuszący i ciekawy.
Interesujące dla mnie najbardziej są dwie rzeczy - z twojej relacji:
1. Ile za tą przejażdżkę skuterem zapłaciłeś, jaki to był skuter/skutery i w ogóle: skąd - dokąd się jechało i jak się jechało?
2. Camera obscura wspomiana przez ciebie - no, bałagam, weź mnie oświeć, bo dla mnie to nazwa prototypu aparatu fotograficznego i nie mogę się doszukać związku z Kubą w żaden sposób. O co chodzi?!

A propos prosiątka nadzianego na rożen: wg mnie kategoria pt. "przyroda TO życie" mniam, mniam..
Za ten post autor taskar otrzymał podziękowania (total 2):
oldi (30 sty 2022, 18:29) • beny (30 sty 2022, 19:03)
Czasami myślę, że bóg, tworząc człowieka, przecenił trochę swoje możliwości (O. Wilde)
Awatar użytkownika
oldi
Podziękował;: 1493 razy
Otrzymał podziękowań: 3339 razy

Post autor: oldi »

Ochy i achy kolegów podzielam w 100% !
Pulitzer należny chyba już czeka na autora :)
Po nocnej "czytance" oczy mnie piekły; ale co tam - warto było!
Zdjęcia miód malina :!: :!: :!:

@beny sprawdź sobie te dwa serwery uploadowe, warto się w nich zarejestrować.
Pierwszy z nich przyjmuje pliki nawet do 32 MB.

https://imgbb.com/

W tym drugim zdjęcia można trzymać w galeriach (przykład jednej z moich na samym dole mojego wpisu)

https://postimages.org/

https://postimg.cc/gallery/0QLMHXn
Za ten post autor oldi otrzymał podziękowanie:
beny (30 sty 2022, 19:04)
Świat stoi na opak. Nie jest dobrze, ale zeby miało być tak cołkiem źle, to tego nie powiym.
Ksiądz Józef Tischner
farmi
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: farmi »

,
Ostatnio zmieniony 21 sie 2023, 15:21 przez farmi, łącznie zmieniany 1 raz.
Za ten post autor farmi otrzymał podziękowanie:
beny (30 sty 2022, 19:04)
.
Awatar użytkownika
beny

No i widzę że ze ZDJĘĆ GOOGLA obrazki wyebało...
Dobra dajcie mi parę dni, zarejestruję się i wrzucę zdjęcia na któryś z serwerów co Oldi zapodał i ponaprawiam ten bałagan!
taskar

oldi pisze: 30 sty 2022, 18:29
https://imgbb.com/

W tym drugim zdjęcia można trzymać w galeriach (przykład jednej z moich na samym dole mojego wpisu)

https://postimages.org/
Oldi, a jakieś ograniczenia na tych ww. serwerach są? tzn. typu max ilość danych czy inne?
taskar

beny pisze: 30 sty 2022, 18:45 No i widzę że ze ZDJĘĆ GOOGLA obrazki wyebało...
Dobra dajcie mi parę dni, zarejestruję się i wrzucę zdjęcia na któryś z serwerów co Oldi zapodał i ponaprawiam ten bałagan!
A to ciekawe - mnie pokazało tylko chyba w dwóch miejscach napis OBRAZEK. Resztę widzę. No, chyba że miało być 144 zdjęcia zamiast tych 99, które pooglądałem. Fantastyczne - dzięki, Beny!
Awatar użytkownika
beny

taskar pisze: 30 sty 2022, 18:28 Haaaa. ależ się pięknie ogląda! Och, człowieku... smaczki, smaczki... no jest też coś w tym, że poza Egiptem również jest pięknie. Wszędzie, bo świat cały piękny, kuszący i ciekawy.
Interesujące dla mnie najbardziej są dwie rzeczy - z twojej relacji:
1. Ile za tą przejażdżkę skuterem zapłaciłeś, jaki to był skuter/skutery i w ogóle: skąd - dokąd się jechało i jak się jechało?
2. Camera obscura wspomiana przez ciebie - no, bałagam, weź mnie oświeć, bo dla mnie to nazwa prototypu aparatu fotograficznego i nie mogę się doszukać związku z Kubą w żaden sposób. O co chodzi?!

A propos prosiątka nadzianego na rożen: wg mnie kategoria pt. "przyroda TO życie" mniam, mniam..
Taskar, skuter wypożyczyłem w hotelu, za jakieś - o ile pamiętam - 25 EUR za cały dzień + benzyna. To była jakaś 50-tka, ale marki nie pamiętam. Jechało się całkiem nieźle, pomimo tego, że po raz pierwszy jechałem z "plecakiem" (Dla niewtajemniczonych - "plecak" - to pasażer na motocyklu. Mimo 10-letniego doświadczenia w jeździe motocyklem, miałem na początku lekką tremę - nie wiedziałem jak żona będzie sie zachowywać i czy nie wyglebimy na pierwszym zakręcie :lol: ) Objechaliśmy sobie całkiem sporą część wyspy. jako że drogi tam są puste - jechało się bardzo fajnie.

Ta camera obscura jest na stałe zorganizowana w jednym z pokojów na ostatnim piętrze hotelu przy Plaja Vieja. Klasyczna camera obscura to pudełko, w którym przez dziurkę w jednej ze ścianek wpadają promienie światła i wyświetlają odwrócony obraz na ściance przeciwnej. Ta camera obscura jest wielkości całego pokoju, więc można tam wejść i zobaczyć jak działa to zjawisko optyczne. Na świecie jest tylko kilka tak dużych konstrukcji, w tym właśnie ta w Hawanie. Stąd taka atrakcja. Oczywiście geneza tej atrakcji jest znacznie starsza niż rewolucja kubańska i szczerze powiem nie wiem jakim cudem się ostała
Awatar użytkownika
oldi
Podziękował;: 1493 razy
Otrzymał podziękowań: 3339 razy

Post autor: oldi »

beny pisze: 30 sty 2022, 18:45 No i widzę że ze ZDJĘĆ GOOGLA obrazki wyebało...
Na Google Zdjęciach musisz udostępnić album, zdjęcia same wrócą.
Za ten post autor oldi otrzymał podziękowanie:
beny (30 sty 2022, 19:48)
Świat stoi na opak. Nie jest dobrze, ale zeby miało być tak cołkiem źle, to tego nie powiym.
Ksiądz Józef Tischner
ODPOWIEDZ