Shams Alam Beach Resort

Awatar użytkownika
SlawekR
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Shams Alam Beach Resort

Post autor: SlawekR »

Shams Alam Beach Resort

Jeden z dalej wysuniętych na południe hoteli w Marsa Alam. Na skraju parku narodowego Wadi El Gemal. Ma to swoje przełożenie na specyfikę hotelu, o czym w dalszej części.

Dojazd do hotelu z lotniska zajmuje około 1,5 godziny. Podczas transferu zazwyczaj jest mały postój w na obrzeżach miasta Marsa Alam. Wspominam o tym, bo jeśli transfer jest w kameralnym gronie, to zapewne można się dogadać z kierowcą aby zrobił postój na zakupy w samym mieście, czy to jadąc do hotelu, czy podczas transferu z hotelu na lotnisko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opis dotyczy grudnia, w okresie, tfu, pandemicznym. To piszę dla przyszłych czytelników, aby wiedzieli w jakim to kontekście, bo zapewne warunki w normalnej sytuacji i w okresie stricte wakacyjnym, będą się różnić.

W każdym razie, na początku grudnia 2021 roku, hotel miał obłożenie w około 20-30%. Na plaży luz, wolne leżaki do znalezienia o każdej porze dnia. Przy basenie dosłownie kilka osób. A jeśli chodzi o infrastrukturę basenową, to basen jest dokładnie jeden, o dość symbolicznej wielkości. Nie jest to zatem hotel dla wielbicieli basenów.

Obrazek

Obrazek

Hotel raczej z takich kameralnych, nie jest to betonowy moloch. Kompleks budynków ciągnących się wzdłuż plaży, na prawo i na lewo od lobby, stołówka sprawiedliwie, w środkowej części.

Obrazek

Jedzenie ok każdy znajdzie coś dla siebie, widać że kucharz smak ma i potrawy przygotowywane z głową. Wybór nie jakiś ogromny, ale i też niczego szczególnego nie brakowało. Generalnie bez uwag. Z niecodziennych rzeczy, były ogórki małosolne, za to nie było chałwy. Ot taka ciekawostka :).

A o jakości obsługi niech świadczy takie zdarzenie, moja żona bardzo lubi sos Tahini. Jak przyszliśmy pierwszy raz na stołówkę, okazało się że nie ma. Zapytała o takowy, czy nie bywa w menu i nie minęło 5 minut a kucharz przyleciał z talerzykiem z tahiną, zrobioną na specjalne życzenie. W kolejnych dniach, jak tylko pojawialiśmy się na horyzoncie, sos pojawiał się "automagicznie" :) To taka mała rzecz, drobiazg, a jednak nie zdarzający się często.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pokoje, również bez uwag, standard egipski średni do średnio wyższego, nic się nie sypie, ale i bez szaleństw. Sejf był i nawet działał, czajnika brak. Przynajmniej w pokojach „standard”.

Plaża i rafa

Plaża piaszczysta, z takimi wysepkami kamienisto-rafowymi, ale o niezbyt dużym rozmiarze. Do ominięcia kilka metrów w bok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Shamsie można liczyć na liczne promocje. Na przykład "dwa w cenie jednego" :)

Obrazek

Albo "darmowy przejazd"

Obrazek

Sama rafa „przydomowa” to jedna z większych zalet hotelu. Dostępna praktycznie dla wszystkich, niezależnie od stopnia zaawansowania w pływaniu i chęci/niechęci do wody. Można wchodzić łagodnie zpiasku, przez długi czas raczej płytko, tak do półtora metra. A już dostępne dość ciekawe twory rafowe, a przy nich ryby. Można też wchodzić z miejsca gdzie robi się dość szybko 2 metry, które przechodzą w opcję im dalej tym głębiej i tak do 15 metrów głębokości. Więc i poszukiwacze „głębszych” wrażeń znajdą coś dla siebie. Jeśli chodzi o faunę, to jest mocno zróżnicowana, żółwie dostępne są praktycznie cały czas. Niezależnie od pory dnia. Przy czym im wcześniej, tym bliżej brzegu można je spotkać. Najbliżej widzieliśmy żółwie w wodzie po kolana, więc każdy da radę :) Tak poza tym to płaszczki, rozdymki wszelkiej maści, wielkie barracudy, ale takie naprawdę konkretne, skrzydlice itp. Itd. Jest co oglądać. Generalnie jest to jedna z ładniejszych raf przydomowych jakie dane mi było oglądać, zarówno jeśli chodzi o faunę jak i florę. Ma na to zapewne wpływ położenie samego hotelu i bezpośrednia bliskość parku narodowego. Niecałe 2 kilometry na północ, znajduje hotel Gorgonia. Można do niego spokojnie przejść piaszczystą plażą, następnie z pomostu przy Gorgonii wejść do wody i przepłynąć do Shamsu, wraz ze wspomagającym prądem, który jest tam niezmienny od północy na południe. Taka trasa jest zresztą zalecana na tablicy informacyjnej przy pomście w Gorgonii. Więc to nie jakiś mój wymysł, tylko realna trasa do przepłynięcia. Generalnie jak ktoś chce sporo zobaczyć, a przy tym się nie zmęczyć to najlepiej wchodzić do wody gdzieś z plaży w północnych rejonach hotelu, a wyjść na południu, przy pomoście w Shamsie. W okolicach pomostu mieści się też centrum nurkowe, które oferuje standardowe kursy, wycieczki itp. Taki standard.

Krótkie podsumowanie:

Cechy hotelu, nie podzielę na wady i zalety, bo co dla jednego będzie wadą, dla drugiego może być zaletą, więc cechy:

- Hotel średniej wielkości, można zaryzykować stwierdzenie że kameralny
- brak infrastruktury basenowej, jeden niewielki basen, to raczej symboliczna ilość dla „basenowców”
- brak animacji, totalnie zero, null, tylko cisza i spokój
- niezłe jedzenie, brak tłoku, brak pośpiechu
- obsługa bardzo przyjazna, nastawiona na pomoc gościom, a przy tym nie nachalna
- genialna rafa przydomowa, spora różnorodność fauny i flory, jedna z lepszych jakie dane mi było zobaczyć
- hotel raczej dla osób dorosłych, brak udogodnień dla dzieci. To znaczy jest tam jakieś boisko na plaży huśtawki itp. ale raczej nie ma co porównywać z hotelami z Aquaparkami, zjeżdżalniami, basenami i całą resztą.
- sporo zieleni, obsługa dba o czystość i to widać.
- Jeśli chodzi o odwiedzające nacje, przewaga Niemców, trochę Czechów, trochę Polaków, praktycznie brak Rosjan. Podobno pojawiają się też inne nacje z zachodniej Europy, ale w grudniu 2021, to były raczej śladowe ilości.

Byliśmy pierwszy raz, czy jeszcze pojedziemy do Shams Alam Beach Resort? Zdecydowanie, hotel urzekł nas praktycznie pod każdym względem. Cisza, spokój, brak animacji, kameralna atmosfera, piękna rafa. Dobre jedzenie. Nic więcej nam nie trzeba, idealne miejsce na wypoczynek.

Czy poleciłbym znajomym, którzy szukają podobnych wrażeń? Zdecydowanie.

Czy poleciłbym rodzinom z małymi dziećmi, pewnie nie. Patrząc pod kątem dzieci można znaleźć bardziej uniwersalne hotele.

Czy poleciłbym wielbicielom imprezowania, basenów, animacji i tym podobnych atrakcji? Zdecydowanie nie. Niech szukają innych hoteli.

Z atrakcji na wieczór, to jak na poniższym zdjęciu. No i bar czynny do północy, można posiedzieć, pogawędzić  ze znajomymi po dniu pełnym wrażeń :) I to tyle. Dal nas w sam raz na spokojny wypoczynek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krótki spracer po okolicy...

I nieco dłuższy, "chodzony" film wokół wszystkich hotelowych budynków, wiem że takie filmy też mają swoich zwolenników, więc wrzucam.

I coś poniżej poziomu wody :)

Ostatnio zmieniony 26 wrz 2022, 13:22 przez SlawekR, łącznie zmieniany 22 razy.
Za ten post autor SlawekR otrzymał podziękowania (total 3):
McJack (02 sty 2022, 21:20) • oldi (03 sty 2022, 01:06) • Milo (25 sty 2022, 12:15)
Awatar użytkownika
McJack
Podziękował;: 1794 razy
Otrzymał podziękowań: 663 razy

Re: Shams Alam Beach Resort

Post autor: McJack »

Dzięki za recenzję !!!
Hotel by mi pasował. A jakby nie był przepełniony to bardzo by nawet pasował.
Na 1 tydzień w sam raz. 1,5 godziny transfer też żaden dramat, ( lecąc na rivierę turecką - Side, Karaburun, Alanya - to tyle tam wynosi przeciętna czasowa, i nikt nie dramatyzuje ).
Ta rafa by mi odpowiadała. Jeszcze jakby cena była nie zawyżona...
Jedno pytanko... Internet jakiś ?
...byle do urlopu...
Awatar użytkownika
SlawekR

Jest WiFi, ale raczej płatne. Szczegółów nie znam, ale w lobby było ogłoszenie odnośnie WiFi i stawek. Natomiast my zawsze korzystamy z internetu mobilnego Flexiroam. Opcje hotelowe zazwyczaj są dość drogie, a jeśli już jest WiFi w cenie, to prędkości są żałosne. Zdecydowanie polecam zakup karty sim. Albo na lotnisku, albo usługi roamingowej w stylu Flexiroam, szczególnie jeśli ktoś sporo jeździ i to w różne lokalizacje. Póki co, odpukać, Flexiroam nigdy nas nie zawiodło. W Shamsie działało w roamingu Orange i internet chodził bez zarzutu.
Awatar użytkownika
McJack

Czyli tak samo w Utopii w której byłem w listopadzie.
Natomiast SIM ( nie e-sim ) od Flexiroam posiadam już, za Twoją namową już odpalałem w Utopii.
Miałem pakiet 3 GB na 15 dni, za 9$.
...byle do urlopu...
taskar
Podziękował;: 76 razy
Otrzymał podziękowań: 1140 razy

Post autor: taskar »

Fiu, fiu - widzę, że jakieś postanowienia noworoczne są wcielane w życie :) Super. Dzięki, Sławku, za relację i opis Shams Alam!
Widzę teraz, że jest to całkiem ciekawa alternatywa dla sąsiednio położonej Wadi Lahmy. No bo klimat taki podobny - spokój, cisza, hotel dla dorosłych i zdecydowanie nie dla wielbicieli dyskotek – mnie to pasuje. Rafa pierwsza klasa, położona tak cudnie, że aż się chce popędzić w tej chwili po fajkę i maskę, żeby od razu popłynąć w poszukiwaniu tych barakud - mnie to pasuje :)
Kuchnia bez wypasu, ale kameralnie i domowo - to ja też wolę pogadać z kucharzami, podpatrzeć, jak robią np. falafele niż stać w kolejce po surowe kraby :) Mnie pasuje. Noooo - ogóreczki małosolne to miłe bardzo! Powiem ci, że nie zaskoczyłes mnie aż tak bardzo - bowiem w Wadi Lahmy serwują - również własnej roboty - ogórki kiszone!!! Potworne, bo w tym roku ich nie było - pandemia, nie opłaca się robić dla tych 15 osób, rozumiem. Fakt, przesolone były kosmicznie. Ale.. to były prawdziwe ogórki kiszone! Znaczy - robią je dla nas zapewne i dla Niemiaszków :) Szacuneczek dla podniebienia gości - mnie to pasuje.
Basen czy jest jeden czy 7 i ósmy malutki - wali mnie to w cycki, albowiem w większości hotelowych basenów nie zanurzyłem członków... znaczy, nawet jednej kończyny. Czasem owszem wskoczyłem aby popłynąć - przepłynąć czy się rozpłynąć, ale to musi być basen powyżej 80 cm głebokości i bez schodków podwodnych, bo kolana mam już wystarczająco rozpirzone, żeby je sobie dodatkowo rozbijać o dno albo kant. Poza tym.. wychodzę z założenia, że grzybice i inne infekcje można spokojnie załapać w polskich basenach i nie muszę zaliczać wszystkich ameb pływających w Egipcie. Więc.. mnie to dynda - czyli w sumie pasuje.
No i żeby dopełnić analogie z Wadi Lahmy, to opcja małego czy bardzo małego baru -ale jednak z alkoholem w cenie ALL INC, to też mi bardzo pasuje. Jego brak to może nie jest szczególna uciążliwość, cechująca Wadi Lahmy, ale dwie, trzy "flaszeczki" Rasputina czy inne wolnocłowe zabezpieczają temat. Każdemu wg potrzeb - a brak alkoholu w cenie pobytu skutecznie redukuje uciążliwość pijanych i bardzo pijanych, oraz nayebanych i totalnie nayebanych współpobytowców. Niemniej - ze wzgledu na spory poziom spożycia w moim przypadku, to po pierwsze: all inc. na pewno wykorzystuję skutecznie, a zakupy w strefie wolnocłowej są po prostu ograniczeniem i dodatkowym kosztem, a ponadto łażenie po hotelu z własnym alkoholem jakoś niezbyt mi się wczasowo kojarzy. Jakoś tak bardziej z akademikiem czy innym siedliskiem spożycia na nielegalu :) Zatem - bar do 24 mi też pasuje :)
Podsumowując: skromnie ale sympatycznie. Czyli bardziej w moim guście niż inne.. Gorgonie :) Napisz jeszcze trochę więcej - by jasność pełna była - na temat pomostu, widocznego na zdjęciu z drona. Jak i gdzie i czy to hotelowy w ogóle pomost czy taki może jak w Shams Safaga jest to tylko pomost dla łodzi i nie ma jak z niego wskoczyć do morza?? (uwaga - zbieżność nazwy, patrząc na logo hotelu ze Sławkowego zdjęcia, na pewno nie jest przypadkowa!)
Czasami myślę, że bóg, tworząc człowieka, przecenił trochę swoje możliwości (O. Wilde)
taskar

AAaaaa, no i jeszcze koniecznie napisz, co tam mają za centrum nurkowe. W końcu... to też istotny mankament Wadi Lahmy - mianowicie niemieckie Orca Divers, z cenami z kosmosu (no, dobra - z Berlina Zachodniego w czasach, jak były dwa Berliny na świecie).
Jeeeesu, jak mi się chce do Egiptu!!!!!!
Czasami myślę, że bóg, tworząc człowieka, przecenił trochę swoje możliwości (O. Wilde)
bubeczek
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 90 razy

Post autor: bubeczek »

Ciekawy opis.Tui ma ten hotel w ofercie. On jest położony dalej na południe od Wadi Lahmy,????
:roll:
Awatar użytkownika
SlawekR

bubeczek pisze: 03 sty 2022, 19:39 Ciekawy opis.Tui ma ten hotel w ofercie. On jest położony dalej na południe od Wadi Lahmy,????

Z tego co widzę Wadi Lahmy jest jeszcze dalej.

Obrazek

A zmieniając widok mapy, pokazuje się inna ciekawostka, która, mam wrażenie, tworzy specyficzny mikroklimat tego miejsca, jeśli chodzi o faunę i florę.

Obrazek
Za ten post autor SlawekR otrzymał podziękowanie:
bubeczek (03 sty 2022, 22:49)
Awatar użytkownika
McJack

Z tym położeniem to ja zrozumiałem, przecież pisałeś Sławek że jechaliście 1,5 h.
A do Wadi Lahmy jak bywalcy pisali wielokrotnie jest 3h.
Już nawet wiem gdzie następnym razem spędzę wakacje w Egipcie, hi, hi hi :lol:
...byle do urlopu...
taskar

E, tam, jack, ja bym powiedział, że z RMF do Wadi Lahmy jest miedzy 2 a trzy godziny. Zależy, jak jedziesz, z kim jedziesz, ilu po drodze wysadzasz... no i jaka droga. A droga ostatnio jest totalnie rozpieprzona.. jak w Polsce normalnie ;)
ODPOWIEDZ