Gorgonia Beach Resort

Awatar użytkownika
SlawekR
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Gorgonia Beach Resort

Post autor: SlawekR »

To nie będzie klasyczna recenzja, bo w tym hotelu formalnie nie byliśmy. Wybraliśmy się do niego na spacer z sąsiedniego hotelu Shams Alam Beach Resort, żeby rozpoznać okolicę i zobaczyć jakiego typu to jest hotel, przynajmniej tak zewnętrznie na pierwszy rzut oka. Szczególnie że hotel nie ma zbyt wielu opisów, a polskie biura podróży mają go w ofercie relatywnie od niedawna. Hotel do tej pory popularny wśród Niemców i to widać na każdym kroku, o czym później.

Jeśli chodzi o dostęp do rafy, to wygląda na to że praktycznie dostępna jest tylko z pomostu. Natomiast z tablicy informacyjnej przy pomoście, wynika że polecana jest tam trasa snurkowa z pomostu w Gorgonii aż do plaży w Shamsie. Trasa jest z prądem, który tam zawsze jest od Gorgonii w stronę Shamsu, a co stanowi spore ułatwienie dla tych którym kości i mięśnie się zastały. Z opisu wynika że przebieg trasy obliczony jest na 90 minut, więc pianka raczej wskazana, bo po takim czasie organizm zacznie już tracić ciepło, niezależnie od pory roku. Jeśli chodzi o możliwość przejścia pomiędzy hotelami plażą, to wedle GPSa jest to 1700 metrów, droga cały czas wiedzie piaszczystą plażą.

Jeśli chodzi o sam hotel, na tyle co się po nim przespacerowałem, to odniosłem wrażenie, że to bardzo czysty, schludny, w miarę nowoczesny, rozległy... betonowy moloch. Przywodził mi na myśl spore osiedle mieszkaniowe, niezbyt wysokich bloków, ale jednak osiedle. Wszechobecny biały kolor tylko potęgował to wrażenie. Z plusów, to na pewno, widać było dbałość o udogodnienia dla niepełnosprawnych. Tam gdzie to było konieczne, były rampy dla wózków. Z innych plusów, to dla tych co lubią przebywać na basenach to były one relatywnie duże i rozległe, co na pewno powoduje że jeden nie siedzi drugiemu na głowie.

Generalnie sumarycznie widać że hotel zadbany, przemyślany jeśli chodzi o układ i nastawiony na turystę o określonych oczekiwaniach. Jeśli chodzi o mnie, to to nie moja bajka, ale wiem, że są ludzie którzy szukają tego typu infrastruktury hotelowej.
Dla mnie to tak trochę za mało w nim Egiptu w Egipcie. Brak tego specyficznego egispkiego klimatu. Taki hotel skrojony pod Niemca, który szuka typowych europejskich standardów i który w takowych klimatach czuje się dobrze.

Może to tylko powierzchowne wrażenie i jestem dla niego niesprawiedliwy, ale z drugiej strony, jeśli miałbym wybierać w podobnej cenie, Shams Alam czy Gorgonia, to nie wahałbym się minuty i wybrałbym Shamsa. Co nie znaczy, że nie zamierzam jeszcze zaliczyć w przyszłości wspomnianej trasy snurkowej. Więc choćby z tego powodu jeszcze Gorgonię odwiedzę, ale spacerkiem jak ostatnio :)

Pogadał, podgadał, a mógłby się postarać i pokazać na obrazku ruchomym.... A mógłby:)

Za ten post autor SlawekR otrzymał podziękowania (total 3):
oldi (10 sty 2022, 15:35) • taskar (10 sty 2022, 16:37) • McJack (10 sty 2022, 22:18)
taskar
Podziękował;: 76 razy
Otrzymał podziękowań: 1140 razy

Re: Gorgonia Beach Resort

Post autor: taskar »

SlawekR pisze: 10 sty 2022, 11:51 Jeśli chodzi o dostęp do rafy, to wygląda na to że praktycznie dostępna jest tylko z pomostu. Natomiast z tablicy informacyjnej przy pomoście, wynika że polecana jest tam trasa snurkowa z pomostu w Gorgonii aż do plaży w Shamsie. Trasa jest z prądem, który tam zawsze jest od Gorgonii w stronę Shamsu, a co stanowi spore ułatwienie dla tych którym kości i mięśnie się zastały. Z opisu wynika że przebieg trasy obliczony jest na 90 minut, więc pianka raczej wskazana, bo po takim czasie organizm zacznie już tracić ciepło, niezależnie od pory roku. Jeśli chodzi o możliwość przejścia pomiędzy hotelami plażą, to wedle GPSa jest to 1700 metrów, droga cały czas wiedzie piaszczystą plażą.
(ciach)
Może to tylko powierzchowne wrażenie i jestem dla niego niesprawiedliwy, ale z drugiej strony, jeśli miałbym wybierać w podobnej cenie, Shams Alam czy Gorgonia, to nie wahałbym się minuty i wybrałbym Shamsa. Co nie znaczy, że nie zamierzam jeszcze zaliczyć w przyszłości wspomnianej trasy snurkowej. Więc choćby z tego powodu jeszcze Gorgonię odwiedzę, ale spacerkiem jak ostatnio :)
Powiem szczerze, że pomysły tego typu, jak (prze)płynięcie morzem wzdłuż rafy z jednego hotelu do drugiego, chodzą mi po głowie od lat kilku. Dokładnie od... hm, od 2016 roku (pierwszy pobyt w Aurora Bay, o ile mi się już nie pokręciło). Wtedy to właśnie wpadło mi do łba, coby dopłynąć sobie do Brayki wodą, albowiem nie było możliwości wejścia na teren tego hotelu i popływania w jego zatoce i zobaczenia HOUSE REEF.
Ale chybab pierwszy raz spotykam się z sytuacją, że hotel proponuje turystom PŁYWANIE na odległość. Dla mnie bomba! I miła odmiana, bo przecież ich tzn. ratownicy, gdy tylko widzą, że ktoś zbliża się w wodzie do końca hotelowej plaży, gwiżdżą, trąbią i walą w bębny...
Czasami myślę, że bóg, tworząc człowieka, przecenił trochę swoje możliwości (O. Wilde)
Awatar użytkownika
SlawekR

taskar pisze: 12 sty 2022, 17:36 Powiem szczerze, że pomysły tego typu, jak (prze)płynięcie morzem wzdłuż rafy z jednego hotelu do drugiego, chodzą mi po głowie od lat kilku. Dokładnie od... hm, od 2016 roku (pierwszy pobyt w Aurora Bay, o ile mi się już nie pokręciło). Wtedy to właśnie wpadło mi do łba, coby dopłynąć sobie do Brayki wodą, albowiem nie było możliwości wejścia na teren tego hotelu i popływania w jego zatoce i zobaczenia HOUSE REEF.
Ale chybab pierwszy raz spotykam się z sytuacją, że hotel proponuje turystom PŁYWANIE na odległość. Dla mnie bomba! I miła odmiana, bo przecież ich tzn. ratownicy, gdy tylko widzą, że ktoś zbliża się w wodzie do końca hotelowej plaży, gwiżdżą, trąbią i walą w bębny...
Żeby nie być gołosłownym. Nie przywidziało mi się :) Tablica jest trochę zniszczona i brudna, ale generalnie czytelna.

Pływać można gdzie się chce, w końcu każdy jest dorosły. Natomiast bardzo pilnują żeby nie deptać rafy, wtedy faktycznie gwiżdżą i krzyczą. A i jeszcze pilnują żeby nie pływać w wyznaczonym korytarzu dla kitesurferów, jeśli kite akurat pływają. Ale to wiadomo, bezpośrednio względy bezpieczeństwa. Ale tak poza tym nie widziałem tam ratowników w dosłownym tego słowa znaczeniu, albo byli bardzo dyskretni. Pewnie raczej to drugie, skoro alarm się podnosił praktycznie natychmiast jak ktoś właził na rafę.

Obrazek

Myślę, że kluczową kwestią jest kierunek prądu, który bardzo pomaga w przepłynięciu tej trasy. Wystarczy praktycznie poddać się prądowi i sam zaniesie. Sprawdzone wzdłuż plaży w Shamsie.

Obrazek

Obrazek
taskar

O mateńko! Ależ tam w tej Gorgonii mają fantastyczne rafy!!!! Woooooow! Już rozumiem, dlaczego tego hotelu nie było nigdy w ofertach polskich biur - bo niemiaszki zapychały go w 100% - no i się im już teraz nie dziwię! Ależ bosko... Nooooooo żal.
Nadal jednak podziwiam Gorgonia Beach za tą tablicę i za sugestię snurkowania po 90 minut z prądem tudzież pod prąd (kierunek NORTH, kolor czerwony). To jest niespotykane, naprawdę. Szacun. Pomysł w dechę, opis i obrys rafay przegenialny! Ależ zakątkó, zakamarków... no siedziałby tam człowiek do zabicia choćby całe dwa tygodnie :)
Teraz analizując temat kierunku prądów stwierdzam, że faktycznie: te kilka kilometrów na południe, tzn. wzdłuż hotelu Wadi Lahmy prądy również przeważnie skierowane są z PN na PD. I fala też skośnie od północy uderza, stąd przy wyższej fali pozwalają pływać w lewo (pod prąd - N), a w prawo już nie. Co przypomina mi z kolei, że nasi (Oldi) ukraińscy freediverzy pływali "z płetwy" właśnie z Wadi Lahmy na południe - do mangrowców i do Lahami Bay (ok. 3 km chyba) prawie codziennie - i wracali plażą "z buta".
Za ten post autor taskar otrzymał podziękowanie:
oldi (13 sty 2022, 11:02)
Czasami myślę, że bóg, tworząc człowieka, przecenił trochę swoje możliwości (O. Wilde)
Awatar użytkownika
SlawekR

taskar pisze: 13 sty 2022, 10:34 O mateńko! Ależ tam w tej Gorgonii mają fantastyczne rafy!!!! Woooooow! Już rozumiem, dlaczego tego hotelu nie było nigdy w ofertach polskich biur - bo niemiaszki zapychały go w 100% - no i się im już teraz nie dziwię! Ależ bosko... Nooooooo żal.
...
Z tą rafą przy Gorgonii, to nie tak do końca. Nie mówię że jest zła, ale tablica trochę podkręca widok. Niby wygląda jak by były takie zatoczki, zakamarki, wysepki, taki rzut z góry, ale przyjrzyj się oznaczeniom głębokości, -12, -22 metry. To daleko poza zasięgiem "niedzielnych snurkerów". Dla pływaków powierzchniowych to tych raf w ogóle nie ma, one nie podchodzą do powierzchni. Co innego w Shamsie, tam realnie pływasz pomiędzy takimi wysepkami, zatoczkami, ze względu na realną ich głębokość i podchodzenie pod lustro wody praktycznie. Wstawię niebawem film spod wody, to będzie widać w czym rzecz.

I właśnie dlatego, że rafa w Gorgonii dostępna jest realnie wyłącznie z pomostu i w niewielkim zakresie dostępna, to dlatego żeby zachęcić mimo wszystko ludzi, to postawili taką tablicę objaśniającą jak najlepiej płynąć żeby coś faktycznie zobaczyć ciekawego.

W przypadku Shamsu masz wejście z pomostu, z plaży w kilku miejscach. Masz duże połacie trawy morskiej, spore rafowe zatoczki podchodzące pod lustro wody. I to zarówno z lewej jak i z prawej strony pomostu i po kilkaset metrów w każdą stronę. Bardzo dużo przesmyków z możliwością wejścia z plaży, często łagodnie po piasku. Przez ten tydzień co byliśmy nie opłynęliśmy nawet połowy.
Za ten post autor SlawekR otrzymał podziękowanie:
oldi (14 sty 2022, 09:15)
taskar

Czyli po prostu jedźmy do Shams i po temacie hahaha! Wchodzę w to baaardzo chętnie. A Gorgonię może kiedyś przy okazji się obnurkuje :) Ja pierdzielę, jak mnie swędzi na Egipt.... Aaaaaa.....
Awatar użytkownika
SlawekR

taskar pisze: 14 sty 2022, 15:44 Czyli po prostu jedźmy do Shams i po temacie hahaha! Wchodzę w to baaardzo chętnie. A Gorgonię może kiedyś przy okazji się obnurkuje :) Ja pierdzielę, jak mnie swędzi na Egipt.... Aaaaaa.....
Z ust mi to wyjąłeś, zdecydowanie jestem za :)

A tak w ogóle, to odezwał się do mnie gość co w sobotę (jutro) leci do Shasmu, skontaktował się ze mną w komentarzach pod moim filmem na YouTube, podałem mu linka do naszego forum, mam nadzieję że zdąży się zarejestrować jeszcze przed wyjazdem. Może nawet zdąży wskoczyć na listę wylotową :)
Awatar użytkownika
McJack
Podziękował;: 1794 razy
Otrzymał podziękowań: 663 razy

Post autor: McJack »

Sławek,
ja pilnie odrabiam lekcje, obejrzałem wszystko, niezależnie, zawsze wolę dosyć może nie przytulne, ale ograniczone w terenie resorty które szybko ogarniam topograficznie, a Gorgonia jest za bardzo rozrzucona w terenie, nie moja estetyka.
Jak Shamsik kiedykolwiek spadnie choć na chwilę z górnej półki, to pewnie tam się zabukuję.
...byle do urlopu...
ODPOWIEDZ