MINAMARK RESORT & SPA - Relacja / opis hotelu - Majówka 2022

Awatar użytkownika
Shibuya
Podziękował;: 400 razy
Otrzymał podziękowań: 831 razy

MINAMARK RESORT & SPA - Relacja / opis hotelu - Majówka 2022

Post autor: Shibuya »

Jak większość pewnie wie, wybór tego hotelu to tak na prawdę był bardziej przymus niż chęci spędzenia w nim urlopu 🙂
Jedyny plus, jaki widziałam przy zakupie to lokalizacja, która jak dla mnie jest najlepsza w Hurghadzie.
Oglądając zdjęcia w internecie byłam przerażona. Pocieszałam się tym, ze najgorsze zdjęcia były z roku 2018 i starsze, a ostatnie opinie o hotelu były akceptowalne przeze mnie, a nawet dobre. Ponieważ i tak mało czasu spędzam w hotelu postanowiłam zaryzykować i kupiłam najtańszy pokój, zawsze tak robię. Mam nadzieję, że w razie czego będą miejsca, żeby dopłacić do lepszego pokoju. Pisząc z moim hotelem, dowiedziałam się, że te pokoje czyli "club room" nie mają balkonu, a widok jest na budynek lub główną ulicę, więc może być ciekawie :) Ale dowiedziałam się o tym już po zakupie :)
Niestety, jeśli ktoś zostawia wszystko na ostatnią chwilę to czasami tak jest, że potem nie ma innego wyboru i tak właśnie było w moim przypadku.

Nasza podróż zaczyna się wylotem z Wrocławia, a powrotem do Katowic. Tak, tak ... Kolejne ryzyko, jakie się ponosi czekajac na lasta jest takie, że może okazać się, iż w planowanym terminie zabraknie miejsc w samolocie na wylot z lotniska, które nas interesuje :)
Jak to mówią: "jest ryzyko, jest zabawa" więc bawimy sie na całego lecąc w ciemno do nie zapowiadającego się dobrze hotelu i zwiedzając przy tym 2 lotniska :)
A to dopiero początek 🙂 Zabawa zacznie się już za parę dni, jak tylko ujrzę hotel na żywo 🙂
Czekajcie na relacje 😂😂😂

Ahoj przygodo ! :lol:
Ostatnio zmieniony 08 maja 2022, 16:47 przez Shibuya, łącznie zmieniany 3 razy.
Za ten post autor Shibuya otrzymał podziękowania (total 3):
oldi (24 kwie 2022, 22:35) • coralowyzawrotglowy (25 kwie 2022, 01:20) • Milo (30 kwie 2022, 11:20)
Kiedy coś kochasz, po prostu to rób ... ;)
Awatar użytkownika
Shibuya

Re: Minamark - Majówka 2022

Podróż do Wrocławia Flixbusem była całkiem przyjemna. Dużo miejsca na nogi, wygodne fotele ... W cenie biletu jeden bagaż podręczny i duża walizka czyli dokładnie taki bagaż, jaki można zabrać do samolotu.
Czy mówiłam już, że jednak wzięłam bagaż dodatkowy ? Dodatkowy bagaż we Flixbusie kosztował mnie 8 zł 🙂

Obrazek

Mogę śmiało powiedzieć, ze takie rozwiązanie, czyli dojazd Flixbusem jest na prawdę tanie i dobre.
Autokar dotarł na dworzec spóźniony ok 40 min. z powodu korków ale mielismy duży zapas czasu więc w ogóle się tym nie przejęliśmy.
Z dworca odebrała nas znajoma, z którą lecieliśmy i pojechaliśmy do niej.
Zamówiliśmy sobie wcześniej taxi combi na 23-cią, powiedzieliśmy, że samochód musi być duży, bo mamy tyle i tyle bagażu. Wychodzimy na taxi, a tam stoi stary Mercedes, do którego nie ma szans, żebyśmy się zmieścili. Dzwonimy i pytamy, co jest grane, że miało być combi bla, bla, bla ... Szukają dla nas samochodu ... W między czasie, jedzie jakieś większe auto, ma znaczek taxi więc macham. Pokazuje na nasze bagaże i pytam czy się zmieścimy. Trochę kombinacji i jesteśmy w aucie w drodze na lotnisko.
Na lotnisku jesteśmy przed czasem, więc jeszcze nie ma dużo ludzi, a odprawa juz trwa. Podchodzimy do okienka, wszystko idzie szybko do czasu ... Czas zapłacić. Ide do kasy, nikogo nie ma. Pytam ochroniarza, szuka gościa, puka w różne drzwi, nadal nikogo nie ma. Czekam z 10 minut, nadal nikogo nie ma. Pani z odprawy poszła szukać gościa z kasy ... Wróciła z informacją, że będzie za 15 minut. Minęło chyba z pół godziny w końcu udało zapłacić się za dodatkowy bagaż. Wracam po bilecik, zmieniła się Pani. Nowa Pani się uczy, nie umie nadać bagażu dodatkowego ...
Trochę czasu minęło, ale w końcu się udało 🙂
Czas wsiadać do samolotu 🙂
Ostatnio zmieniony 07 maja 2022, 22:58 przez Shibuya, łącznie zmieniany 2 razy.
Za ten post autor Shibuya otrzymał podziękowania (total 2):
oldi (28 kwie 2022, 05:42) • Milo (30 kwie 2022, 11:20)
Awatar użytkownika
Shibuya

Obrazek

Kolejny etap podróży to samolot. Wsiadamy do samolotu, idziemy w stronę mojego miejsce 11A, A czyli przy oknie i gdy je odnajdujemy wybuchamy śmiechem 😂 Otóż moje miejsce przy oknie, nie ma okna 😂😂😂 Chyba zapomnieli wstawić 😂 Dobrze, ze nie prosiłam przy odprawie o miejsce przy oknie, bo chyba bym się wtedy wkurzyła 😂

Sama podróż samolotem była bardzo męcząca. Stuardesy przez 2 i pol godziny prowadziły aktywną sprzedaż przez co nie zgasiły świateł. Gdy w końcu skończyły, zamiast zgasić całkowice światła, jak to sie robi latając w nocy, to one przygasiły tylko delikatnie światła zostawiając jasność i informując, ze nadal można wszystko u nich kupić...
Próbujemy wykorzystać cieszę i zdrzemnąć się. Ledwo człowiek złapał klimat pozwalający na drzemkę to bach, mikrofon, światła i informacja, że mamy jeszcze godzinę lotu dlatego otwierają poranny bufet i mozna kupić ... I tu zaczyna się wyliczanka, w sumie mozna kupic wszystko to, co zawsze w samolocie.
Poranny serwis ? Na prawdę ? Pierwszy raz spotkalam się z tym lecąc do Egiptu.
Chyba Panie miały bardzo duże parcie na sprzedaż, bo nie pozwoliły pasażerom spać na nocnym locie.

Lądujemy. Przekładam karty internetowe, logują się do sieci ale nie działają. Odbieram bagaże, ide do chłopaków z Vofafone. Chlopaki mówią, ze trzeba zaktualizować wizę. Hmm nigdy nie musiałam tego robić. Niby próbują to zrobić ale dziwnym trafem nie działa im system ... Zostaje bez internetu. Podejdę później do salonu.

Idziemy do autobusu. Oczywiście nasz autobus jest na samym końcu całego parkingu. Szukamy naszej 20- tki. Jest. Znowu wybuchamy śmiechem. Czeka na nas malutki busik, typowo egipski, do ktorego bagaże wkłada się przez okno lub daje na dach. Pakujemy bagaże z pomocą kierowcy i jedziemy do hotelu ...

Kolejny etap - hotel.
Aż się boję hahaha 😂
Nad całym tym wyjazdem wisi jakieś fatum niepowodzeń i dziwnych zdarzeń, już od momentu planowania wyjazdu.
Trzeba w końcu odczarować ten wyjazd 🙂
Ostatnio zmieniony 07 maja 2022, 22:59 przez Shibuya, łącznie zmieniany 2 razy.
oldi (28 kwie 2022, 13:36) • farmi (28 kwie 2022, 16:34) • Milo (30 kwie 2022, 11:20)
Awatar użytkownika
McJack
Podziękował;: 1794 razy
Otrzymał podziękowań: 663 razy

Post autor: McJack »

Shibuya,
dobry pomysł - tak relacja ''live" - na bieżąco, czytanie wciąga !
Teraz jak leciałem do Marsa miałem miejsce w rzędzie 11F czyli po prawej stronie samolotu, i u mnie okno było,
i też WŁAŚNIE to samo zauważyłem: po lewej stronie samolotu w tym rzędzie OKNA NIE MA !!!
A przy okazji, jak wiecie okna nie zawsze dobrze wypadają mimo tego że już się miejsce ,,przy oknie"ma,
rzędy gdzie okna idealnie - centralnie wpasowane są względem fotela to rzędy 5,8,10, dalej nie patrzyłem...
Po lądowaniu w Marsa podszedłem na lotnisku do stoiska Vodafone w którym siedziało trzech kolesi i oni do mnie to samo:
"sorry, our system problem, system problem" - i kart nie sprzedają, ta sama śpiewka...
Pewnie leciałaś z tą samą szaloną kierowniczką pokładu co ja w listopadzie, ani chwili spokoju, tylko darcie mordy:
"niepowtarzalna okazja, końcówka stanu magazynowego, zapach zniewalający wszystkie kobiety"... to wcale nie jest śmieszne...
Po kolejnym locie o późnej porze z taką załogą Entera napiszę do nich skargę, z kolei Tui po powrocie z wakacji przysyła ankietę
z pytaniem min. o przelot i tam też jest okazja żeby to skomentować...
ps.
w "magazynie pokładowym" Enter ( gdzieś pod koniec ) jest akapit jak spędzić podróż aby nie przeszkadzać innym pasażerom,
niech sami też do własnych wskazówek się dostosują
...byle do urlopu...
taskar
Podziękował;: 76 razy
Otrzymał podziękowań: 1140 razy

Post autor: taskar »

Faktyczynie mocno wkurzające. Nocne loty mają byc po cichu i niech się panienki walą ze swoimi perfumkami. Muszę przyznać, że myśmy mieli całkiem logicznie to zorganizwane: wsiadamy, odpalamy, po starcie pół godziny dla rodziny, tj. szybki kurs z kawą, napojami i kanapkami, potem 15 minut przerwy, zbiórka śmieci, drugi kurs perfumy, zegarki i alkohole. Gaszenie światła - i samolot idzie spać.
I to było w Enterze - stąd moje zdziwienie. Może dorabiają po nocach... nieładnie. Ale chyba bym nie czekał do następnego razu tylko pogonił od razu stewardesy, coby się odp... liły. W ogóle - teraz mało lata ludzi z dzieciakami, ale zwykle bywało co najmniej kilkanaście na pokładzie, w tym maluchy całkowite - nie wyobrażam sobie, żeby jeszcze pół nocy miały rozrabiać nad uchem dzieciaki, nie mogące zasnąc bo jest hałas i światło. Brrrr.
Czasami myślę, że bóg, tworząc człowieka, przecenił trochę swoje możliwości (O. Wilde)
Awatar użytkownika
Shibuya

Ludzie poganiali stuardesy, zeby zgasiły światło, a one tylko "jak zakończymy sprzedaż" i tak cały czas ...

Wracając do relacji...

Dotarliśmy do hotelu. Na pierwszy rzut oka nie jest tak źle. Byliśmy ok.8-mej, opaski mieliśmy dostać o 10:30, a zakwaterowanie miało być od 14-tej. Dostaliśmy haslo do wifi w lobby.

Obrazek

Popatrzyłam błagalnym wzrokiem czy da się coś wcześniej i powiedzieli, że się postarają. Przebraliśmy w łazience w lobby, olaliśmy wszystko i poszliśmy do sklepu Ashara. Jak dobrze znać miejsce, gdzie się przyjeżdża na wakacje 🙂 Ludzie siedzieli w lobby, zaznaczę klimatyzowanym !!! Nie wszędzie tak jest, głodni, spragnieni i zmęczeni. Patrzyli na nas, jak na kosmitów, co my wyprawiamy, przecież jak tak można wskoczyć w letnie ciuszki i wyjść po prostu z hotelu przed zameldowaniem ? Normalnie szok ! A my wesolutko, śmiałym krokiem ruszyliśmy do sklepu. Po drodze jeszcze wszystko bylo pozamykane i zastanawiałam się czy sklep będzie otwarty. Doszliśmy do celu, a tam ciemno. Zaglądam przez szybę, ktoś jest. Próbuję otworzyć drzwi, otwierają się. Panowie siedzą po ciemku i patrzą na mnie zdziwieni. Nieśmiało pytam czy otwarte, a oni z uśmiechem, ze tak, możemy wejść. My jeszcze bardziej szczerzymy zęby, bierzemy koszyk i ruszamy w kierunku zimnej Coli 🙂 Lubię ten sklep, ponieważ ma normalne ceny. 1L coli to kosz 10 LE. Kupilismy sobie napoje, jakieś przekąski, odżywki do włosów, bo przecież po co mam zabierać egipskie odżywki do Egiptu i z pełnymi siatkami wróciliśmy do hotelu. Rozsiedliśmy się w klimatyzowanym lobby na wygodnych kanapach, wyciągnęliśmy nasze sklepowe zdobycze i czekaliśmy zadowoleni.
Nie minęło zbyt duzo czasu i podszedł do nas recepcjonista. Dostaliśmy pokoje po 9-tej, jednak po opaski mieliśmy podejść po 10:30.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2022, 22:59 przez Shibuya, łącznie zmieniany 3 razy.
oldi (29 kwie 2022, 03:33) • Holly (29 kwie 2022, 05:36) • Milo (30 kwie 2022, 11:22)
taskar
Podziękował;: 76 razy
Otrzymał podziękowań: 1140 razy

Post autor: taskar »

Czyli całkiem spoko. Jednak co miasto, to miasto :)
Czasami myślę, że bóg, tworząc człowieka, przecenił trochę swoje możliwości (O. Wilde)
Awatar użytkownika
Shibuya

Zdecydowanie, bliskość sklepów i to normalnych, z cenami gdzie nie trzeba sie targować to bardzo duży plus, dlatego tak bardzo doceniam tą lokalizację. Muszę przyznać, że MinaMark, jak dla mnie ma najlepszą lokalizację z hoteli, w których bywałam w Hurghadzie, bo jest dosłownie pośrodku wszystkich moim ulubionych tras 🙂

Ale wracając do hotelu.
Pierwsze wrażenie. Wchodząc do hotelu wydaje się dosyć mały. Czyste, zadbane lobby, w ktorym działa klimatyzacja, z wygodnymi kanapami do siedzenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od razu dostaliśmy loginy z hasłem do bezpłatnego internetu w lobby. Działa różnie, raz lepiej, raz gorzej. Zanim poszliśmy do pokoju, postanowiliśmy zwiedzić najpierw teren hotelu. Idąc z lobby w stronę basenu po prawej stronie jest restauracja, po lewej jakiś płatny pub ale chyba płatny, bo nikogo tam nigdy nie ma i na taki wygląda 🙂
Mijamy restaurację i idziemy dalej.

Obrazek

Obrazek

Basenik malutki, malutko leżaczkow, malutka fontanna przy nim. Przy baseniku bar 🙂
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Napoje w tym barze oryginalne ale ciepłe 🙂 Zimne jest tylko piwo, które leją z butelki. To akurat na plus 🙂
Schodzimy schodkami w dół i mamy malutki basenik, chyba z dwoma zjeżdżlniami i fontanną grzybkiem. To basenik dla najmłodszych. Idąc dalej mijamy kolejny basen, tym razem ze zjeżdżalniami dla tych większych 🙂 Oczywiście na terenie hotelu jest jeszcze Kinder Klub i kilka innych rzeczy przygotowanych pod dzieciaki. Coś tam nawet nowego dla nich znowu szykują. Teren w drodze na plażę zadbany, zielony, rosną kolorowe kwiaty, idzie sie przyjemnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szybko dochodzimy do baru na plaży i samej plaży. W barze również oryginalne napoje, tym razem nawet cola zimna 🙂 Piwo lane z butelki. Wczoraj załapaliśmy się na lody, chyba to było przed 15-tą, a dzisiaj załapaliśmy się na przekąski - bułeczki zapiekane ala panini z ichniejszymi parówkami lub serem żółtym. Mnie najlepiej smakowały bez niczgo :). Byliśmy jakoś 16 -17 ?

Obrazek

Sama plaża dosyć mała ale zadbana. Jest czysto, leżaki nie są porozwalane tylko dobrej jakości, odległości między nimi są akceptowane.

Obrazek

Morze ? Hmmm... Piaszczyste wejście lub pomost. Idąc pomostem nie widać raf. Gdzieś tam widac jakieś małe czarne plamki mające moze z pol metra i to wszystko. Podobno pod pomostem są tam jakieś rybki, nie udało mi się sprawdzić. Są tam również bramki do piłki wodnej.

Zewnętrzna część hotelu, na pierwszy rzut oka bardzo nas zaskoczyła, pozytywnie. Spodziewałam się klitki, jak w Bella Vista, ale jest tu jednak trochę więcej przestrzeni.

O pokojach i jedzeniu potem. Teraz idę spać, bo rano nureczki 🙂 Ewentualne błędy będę poprawiać w domu na lapku. Wybaczcie, piszę z komórki 🙂
Ostatnio zmieniony 16 maja 2022, 15:09 przez Shibuya, łącznie zmieniany 5 razy.
Za ten post autor Shibuya otrzymał podziękowania (total 2):
oldi (30 kwie 2022, 03:07) • Milo (30 kwie 2022, 11:35)
Awatar użytkownika
oldi
Podziękował;: 1493 razy
Otrzymał podziękowań: 3339 razy

Post autor: oldi »

@Milo jakbyś nie wiedział to tutaj Shibi książkę pisze, fajnie się czyta!
Zwłaszcza po nocach :!:
Za ten post autor oldi otrzymał podziękowanie:
Milo (30 kwie 2022, 11:36)
Świat stoi na opak. Nie jest dobrze, ale zeby miało być tak cołkiem źle, to tego nie powiym.
Ksiądz Józef Tischner
Awatar użytkownika
Milo
Podziękował;: 804 razy
Otrzymał podziękowań: 331 razy

Post autor: Milo »

...teraz chyba zapamiętam Oldiku :D
Za ten post autor Milo otrzymał podziękowanie:
oldi (30 kwie 2022, 11:53)
...w końcu nic nie muszę... tylko mogę :D
ODPOWIEDZ