Zapach Egiptu część IV - Na Kubie

Ogólnie o Egipcie

Moderatorzy: oldi, SlawekR

Awatar użytkownika
oldi
Podziękował;: 1493 razy
Otrzymał podziękowań: 3339 razy

Re: Zapach Egiptu część IV - Na Kubie

Post autor: oldi »

taskar pisze: 30 sty 2022, 18:53
oldi pisze: 30 sty 2022, 18:29
https://imgbb.com/

W tym drugim zdjęcia można trzymać w galeriach (przykład jednej z moich na samym dole mojego wpisu)

https://postimages.org/
Oldi, a jakieś ograniczenia na tych ww. serwerach są? tzn. typu max ilość danych czy inne?
Nie wiem jak na IMGBB, na POSTIMAGES od paru ładnych lat wsadzam i wsadzam i nic nie znika.
Wszystko leży w swoich galeriach.

postimages.jpg
Świat stoi na opak. Nie jest dobrze, ale zeby miało być tak cołkiem źle, to tego nie powiym.
Ksiądz Józef Tischner
Awatar użytkownika
beny
Podziękował;: 347 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy

Post autor: beny »

oldi pisze: 30 sty 2022, 19:06
beny pisze: 30 sty 2022, 18:45 No i widzę że ze ZDJĘĆ GOOGLA obrazki wyebało...
Dobra dajcie mi parę dni, zarejestruję się i wrzucę zdjęcia na któryś z serwerów co Oldi zapodał i ponaprawiam ten bałagan!
Na Google Zdjęciach musisz udostępnić album, zdjęcia same wrócą.
Oldi, Twoja porada jak zwykle w punkt!
Awatar użytkownika
McJack
Podziękował;: 1794 razy
Otrzymał podziękowań: 663 razy

Post autor: McJack »

Beny,
czy to nie nasz Fryderyk tam sobie na ławeczce rozmyślał ?
a może gdzieś tam na koniec ze dwa zdjęcia z hotelu byś wykopał? może jakaś plaża ?
...byle do urlopu...
Awatar użytkownika
oldi
Podziękował;: 1493 razy
Otrzymał podziękowań: 3339 razy

Post autor: oldi »

McJack pisze: 30 sty 2022, 20:36 czy to nie nasz Fryderyk tam sobie na ławeczce rozmyślał ?
On ci to we własnej "prawie" osobie.
Ławeczka Fryderyka Chopina została odsłonięta 11 grudnia 2010 na Plaza de San Francisco de Asis w stolicy Kuby. Dzięki pracom renowacyjnym rozpoczętym pod koniec lat 90. większość budynków otaczających plac, jak i Bazylikę Św. Franciszka z Asyżu, gruntownie odnowiono. Dookoła znajdują się kawiarenki, a na samym placu wzrok przyciąga biała fontanna. Autorem pomnika ławeczki Chopina jest Adam Myjak. Inauguracja ławeczki była jednym z donośniejszych akordów zamknięcia Roku Chopina 2010.
Za ten post autor oldi otrzymał podziękowanie:
beny (31 sty 2022, 20:33)
Świat stoi na opak. Nie jest dobrze, ale zeby miało być tak cołkiem źle, to tego nie powiym.
Ksiądz Józef Tischner
taskar
Podziękował;: 76 razy
Otrzymał podziękowań: 1140 razy

Post autor: taskar »

beny pisze: 30 sty 2022, 19:04 Taskar, skuter wypożyczyłem w hotelu, za jakieś - o ile pamiętam - 25 EUR za cały dzień + benzyna. To była jakaś 50-tka, ale marki nie pamiętam.
Oczywiście, jak to w socjalizmie, nie potrzeba żadnego prawo jazdy na motorowery, jak sądzę? Chociaż coś mi świta, że u nas było chyba coś takiego jak karta motorowerowa.. tylko nie pamiętam, po co (nie miałem motoroweru - komarek to nie było to, a Simson był mega trudnoosiągalny). Wydaje mi się, że uprawniała do jazdy motorowerem niepełnoletnich... choć mam przekonanie, że do jakiejś pojemności jeździć wolno było na kartę rowerową właśnie... do 45 ccm?
A jak z paliwem? Toż to przecież była największa bolączka PRL... wieczne braki... mimo, że 3/4 kraju popychało dwusuwami na benzynę tzw. niebieską (czyli niskooktanową, bosz.. 78 OKT.... kto w to dzisiaj uwierzy?! To taka sama legenda, jak to, że kanały w telewizorze zmieniało się wstając z kanapy i podchodząc do odbiornika... LOOOL). Tzn. płaciłeś za zużyte, czy tankowałeś?
beny pisze: 30 sty 2022, 19:04 Ta camera obscura jest na stałe zorganizowana w jednym z pokojów na ostatnim piętrze hotelu przy Plaja Vieja. Klasyczna camera obscura to pudełko, w którym przez dziurkę w jednej ze ścianek wpadają promienie światła i wyświetlają odwrócony obraz na ściance przeciwnej. Ta camera obscura jest wielkości całego pokoju, więc można tam wejść i zobaczyć jak działa to zjawisko optyczne. Na świecie jest tylko kilka tak dużych konstrukcji, w tym właśnie ta w Hawanie. Stąd taka atrakcja. Oczywiście geneza tej atrakcji jest znacznie starsza niż rewolucja kubańska i szczerze powiem nie wiem jakim cudem się ostała
No, czyli dobrze kojarzyłem z pierwszym aparatem fotograficznym. Ale byłem przekonany, że to takie pudełko. A tu proszę... Młody zawsze zdziwiony hahaha.. Znaczy, chciałem powiedzieć, że człowiek całe życie się uczy (a i tak głupi umiera) hihihi!
Czasami myślę, że bóg, tworząc człowieka, przecenił trochę swoje możliwości (O. Wilde)
Awatar użytkownika
beny

taskar pisze: 31 sty 2022, 19:08
beny pisze: 30 sty 2022, 19:04 Taskar, skuter wypożyczyłem w hotelu, za jakieś - o ile pamiętam - 25 EUR za cały dzień + benzyna. To była jakaś 50-tka, ale marki nie pamiętam.
Oczywiście, jak to w socjalizmie, nie potrzeba żadnego prawo jazdy na motorowery, jak sądzę? Chociaż coś mi świta, że u nas było chyba coś takiego jak karta motorowerowa.. tylko nie pamiętam, po co (nie miałem motoroweru - komarek to nie było to, a Simson był mega trudnoosiągalny). Wydaje mi się, że uprawniała do jazdy motorowerem niepełnoletnich... choć mam przekonanie, że do jakiejś pojemności jeździć wolno było na kartę rowerową właśnie... do 45 ccm?
A jak z paliwem? Toż to przecież była największa bolączka PRL... wieczne braki... mimo, że 3/4 kraju popychało dwusuwami na benzynę tzw. niebieską (czyli niskooktanową, bosz.. 78 OKT.... kto w to dzisiaj uwierzy?! To taka sama legenda, jak to, że kanały w telewizorze zmieniało się wstając z kanapy i podchodząc do odbiornika... LOOOL). Tzn. płaciłeś za zużyte, czy tankowałeś?
beny pisze: 30 sty 2022, 19:04 Ta camera obscura jest na stałe zorganizowana w jednym z pokojów na ostatnim piętrze hotelu przy Plaja Vieja. Klasyczna camera obscura to pudełko, w którym przez dziurkę w jednej ze ścianek wpadają promienie światła i wyświetlają odwrócony obraz na ściance przeciwnej. Ta camera obscura jest wielkości całego pokoju, więc można tam wejść i zobaczyć jak działa to zjawisko optyczne. Na świecie jest tylko kilka tak dużych konstrukcji, w tym właśnie ta w Hawanie. Stąd taka atrakcja. Oczywiście geneza tej atrakcji jest znacznie starsza niż rewolucja kubańska i szczerze powiem nie wiem jakim cudem się ostała
No, czyli dobrze kojarzyłem z pierwszym aparatem fotograficznym. Ale byłem przekonany, że to takie pudełko. A tu proszę... Młody zawsze zdziwiony hahaha.. Znaczy, chciałem powiedzieć, że człowiek całe życie się uczy (a i tak głupi umiera) hihihi!
Nikt mnie o prawo jazdy nie pytał :D
Zapłaciłem za paliwo rzeczywiście zużyte, na podstawie przebiegu. Zanim wypożyczyłem skuter, mogłem się zapoznać z tabelą przeliczeniową litry/kilometry, zatem wszystko było jasne. Kaski można było dobrać w zależności od wielkości głowy - było ich kilkanaście do wyboru, zresztą skuterów też było kilka do wypożyczenia.
Oczywiście na wszystko dostałem kwit, bo kwit, jak mawiał St. Paluch - jest najważniejszy!
Awatar użytkownika
beny

McJack pisze: 30 sty 2022, 20:36 Beny,
czy to nie nasz Fryderyk tam sobie na ławeczce rozmyślał ?
a może gdzieś tam na koniec ze dwa zdjęcia z hotelu byś wykopał? może jakaś plaża ?
Na specjalne życzenie McJacka kilka zdjęć z hotelu, plus kilka zdjęć "lotniczych", które nie weszły do galerii przyrodniczej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Za ten post autor beny otrzymał podziękowania (total 2):
McJack (31 sty 2022, 21:34) • oldi (31 sty 2022, 21:49)
Awatar użytkownika
McJack
Podziękował;: 1794 razy
Otrzymał podziękowań: 663 razy

Post autor: McJack »

Super, super, super estetyczny basen i teren hotelowy.
Plaża i ptaki bajeczne. Dzięki Beny, gratuluję tak naprawdę egzotycznych wakacji !
...byle do urlopu...
taskar
Podziękował;: 76 razy
Otrzymał podziękowań: 1140 razy

Post autor: taskar »

Wooooooow.....made de dios... mówiąc po "kubańsku"..
Czasami myślę, że bóg, tworząc człowieka, przecenił trochę swoje możliwości (O. Wilde)
ODPOWIEDZ